Daling huizenprijzen niet voor eind 2023

Hoewel de hypotheekrente weer stijgt en de inflatie al maanden erg hoog is, duurt het nog tot eind volgend jaar voordat huizen minder duur worden. Weliswaar is de oververhitting op de woningmarkt flink afgenomen, maar vooralsnog gaat de huizenprijs elke maand omhoog.

Huizenprijzen

Dat blijft nog wel even zo, voorspellen economen van de Rabobank. Zij verwachten op zijn vroegst aan het einde van volgend jaar een prijsdaling. Naar verwachting worden huizen over heel 2023 zo’n 3% duurder.

Ruim 15%

Het goede nieuws is dat de huizenprijs aanzienlijk minder hard oploopt dan in 2022. Voor het lopende jaar verwachten de Rabo-economen namelijk een prijsstijging van 15,2%. Dat is in lijn met de ontwikkeling van vorig jaar, toen deze ook precies 15,2% bedroeg. Ter vergelijking: in 2020 was dit ‘slechts’ 7,8%.

Minder aantrekkelijk

Begin 2023 worden huizen nog altijd wat duurder, maar gedurende het jaar verandert dat. De hoge rente zal eindelijk effect hebben, waardoor kopen minder interessant wordt. Niet alleen voor mensen die in het huis willen gaan wonen, maar ook voor beleggers.

Geen herhaling

Toch verwachten de economen niet dat dit leidt tot een herhaling van de situatie zoals tijdens en na de kredietcrisis. Toen zagen huiseigenaren die in 2008 een woning hadden gekocht de waarde ervan in enkele jaren met ruim 20% dalen. Daardoor stonden veel huizen ‘onder water’ omdat de hypotheeklening hoger was dan de waarde van het huis.

Minder risicovol

Een vergelijking met die periode is volgens hen niet aan de orde. Dat komt vooral doordat het leen- en aflossingsgedrag van huizenkopers veel minder risicovol is dan voor 2008. Daardoor zijn hypotheken van nu al voor een deel afgelost of gebeurt dit in de toekomst. Ook zijn er minder beschikbare huizen dan tijdens de kredietcrisis. En mensen moeten toch ergens wonen…

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel? Overweegt u een (ander) huis te kopen en wilt u daar eens over van gedachten wisselen met een financieel specialist? Neem dan even contact op. We maken graag een afspraak met u.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag