Hybride werken: minder stress, meer productiviteit

Hybride werken is in veel beroepen meer en meer de standaard. Toen we tijdens de coronacrisis noodgedwongen vanuit huis moesten werken, zagen werkgevers de voordelen daarvan in. Maar elkaar regelmatig ‘in het echt’ ontmoeten, is ook belangrijk. En zo wint hybride werken steeds meer terrein.

Hybride werken; man achter beeldscherm waarop collega's te zien zijn

Hoewel hybride werken strikt genomen los staat van een locatie zullen de meeste mensen hun uren deels thuis en deel op kantoor maken. Hoe u dat invult, kan van dag tot dag verschillen. Zo kunt u de hele dag vanuit huis werken, maar bijvoorbeeld ook thuis beginnen en pas na de spits naar kantoor gaan. Of u begint vroeg, neemt rond de middag een paar uren pauze, doet ondertussen de boodschappen en gaat wat langer door of werkt ’s avonds nog een uurtje.

Minder stress

Werknemers die de vrijheid hebben hun dagen zo in te delen, ervaren over het algemeen meer werkgeluk en minder stress. Vanwege die vrijheid zijn ze vaak een stuk gemotiveerder dan mensen die het gevoel hebben in een keurslijf te zitten.

Productief

Mede daardoor hebben hybride werkers vaak een hogere productiviteit. Wat daarbij een belangrijke rol speelt, is het feit dat ze thuis geconcentreerder kunnen werken dan op kantoor. Verder duren online vergaderingen meestal een stuk korter én hebben werknemers die hybride werken aanzienlijk minder tijd nodig om naar hun werk te gaan.

Overheid

De voordelen van hybride werken worden inmiddels breed omarmd. Ook door de overheid. Hybride werken blijkt namelijk een onderdeel te zijn in het oplossen van onder andere file- en milieuproblemen. Daardoor is hybride werken voor alle ambtenaren in dienst van het Rijk inmiddels de norm. En worden werkgevers middels campagnes opgeroepen om dit voorbeeld te volgen.

Werkplek

Als u regelmatig thuis werkt, is een goede werkplek onmisbaar. Uw werkgever moet u helpen om die in te richten, als dit niet al is gebeurd. Zo zijn er meer rechten en plichten voor zowel werkgever als werknemer. Die zijn vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet.

Meer informatie

Wilt u over dat laatste meer weten? Kijk dan eens op deze webpagina van de Rijksoverheid. Heeft u andere vragen, bijvoorbeeld over thuiswerken en uw verzekeringen? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag