Rookmelders: de ene is de andere niet

Rookmelders zijn sinds 1 juli van dit jaar verplicht in elk huis in  Nederland. Maar de ene rookmelder is de andere niet. Wij zetten de belangrijkste verschillen voor u op een rij.

Rookmelder in huis

Naar schatting had driekwart van alle huizen al rookmelders. Ook het laatste kwart zou er inmiddels op elke verdieping tenminste één moeten hebben. Veel mensen zijn er echter nog niet aan toegekomen om ze te plaatsten.

Oude melders vervangen

Daarnaast zijn er veel rookmelders die inmiddels ouder zijn dan tien jaar en daarmee aan het einde van hun levensduur zijn gekomen. Voor iedereen die nog – of opnieuw – rookmelders moet kopen, nemen wij de verschillen van de meest gebruikelijk met u door.

Optische melder

De meest voorkomende rookmelder is de optische. Zo’n melder stuurt infrarood licht naar een lichtgevoelige cel in het apparaat. Zodra er rook in de baan van de lichtbundel komt, gaat de melder af.

Thermische melder

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat deze melder af bij een te hoge of te snel stijgende temperatuur. Thermische melders slaan later alarm dan optische, maar kunnen een uitkomst zijn als u een dichte keuken heeft, waar optische rookmelders vaak vals alarm geven vanwege stoom tijdens het koken of bij het uitdampen van de vaatwasser.

Gekoppelde rookmelders

Als u meerdere rookmelders heeft die zijn gekoppeld en één ervan gaat af, wordt dit signaal doorgegeven aan de andere melders in het netwerk. Het grootste voordeel is dat u bij brand eerder wordt gewaarschuwd en daardoor ook eerder kunt ingrijpen of vluchten. Het koppelen van de rookmelders is heel simpel en kan draadloos. Het is zelfs mogelijk om uw melders met die van de buren te koppelen.

Combimelders

Een combimelder is niet alleen een rookmelder, maar ook een koolmonoxidemelder. Eigenlijk is deze variant alleen geschikt voor de ruimte waar uw cv-ketel of een ander verbrandingstoestel hangt. Dat heeft te maken met de hoogte waarop de melder moet hangen. In de cv-ruimte is dat op plafondhoogte, net als een rookmelder. In alle andere kamers is het advies om koolmonoxidemelders op ademhoogte op te hangen en rookmelders tegen het plafond te monteren.

Let op het keurmerk

Er zijn veel verschillende merken rookmelders in veel verschillende prijsklassen, uiteenlopend van nog geen tientje tot boven de € 60. Het belangrijkste waar u op moet letten, is of de melder is voorzien van het Europese keurmerk EN 14604. Zo weet u zeker dat de kwaliteitseisen voldoende zijn volgens de Europese en Nederlandse regelgeving.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag