Vijf gerechtjes voor een heerlijke lentelunch

Uiteraard mag ook een culinaire bijdrage niet ontbreken in dit magazine. Daarom hebben we enkele mooie lentegerechtjes voor u verzameld. Die lenen zich uitstekend voor een heerlijke lunch, maar u kunt er natuurlijk op elk moment van de dag van genieten!

Gezond eten lunch

Net zoals de natuur in het voorjaar vers en fris is, horen bij een lentelunch verse en frisse smaken. Verder zijn er natuurlijk enkele producten die alleen maar in de lente verkrijgbaar zijn. Laat u dus inspireren door dit fijne jaargetijde!

Asperges

Wat zijn nou typische lentegerechten? Daar mag iedereen het zijne van vinden, maar volgens ons mogen witte asperges in geen geval ontbreken. Niet iedereen is er liefhebber van, maar vaak lusten mensen die geen asperges eten wel aspergesoep.

Eieren

Ook eitjes horen bij de lente. We eten ze extra graag met Pasen, maar de symboliek is veel ouder. Eieren staan voor vruchtbaarheid en laat nu juist de lente een super vruchtbaar jaargetijde zijn! En dan zijn asperges en eieren ook nog eens een klassieke combinatie!

Graskaas

Nog zo’n typisch lenteproduct: graskaas. Graskaas is gemaakt van melk van koeien die na de winter weer voor het eerst de wei in mogen. Omdat ze het jonge, verse gras eten, is graskaas vol en romig van smaak. Lekker zo uit het vuistje, maar uiteraard kunt u er veel meer mee.

Rabarber

Hoewel rabarber ook in de winter verkrijgbaar is, komt het vanaf april weer van de koude grond. Daarom als extraatje een klassieker: zoetzure rabarbercompote van verse voorjaarsrabarber!

Recepten

Dit zijn de gerechtjes die we voor u hebben geselecteerd. Ze zijn eenvoudig te maken, maar stuk voor stuk overheerlijk! De recepten zijn in principe voor vier personen. U kunt één of twee gerechtjes maken, maar natuurlijk ook een tafel vol. Zo serveert u voor ieder wat wils!

Eenvoudige – maar overheerlijke – aspergesoep

1 pond witte asperges
1 liter groente- of kruidenbouillon
1 eetlepel gehakte, verse peterselie
1 ui grof gesneden

Klontje boter of scheutje olie

  • Schil de asperges, haal de houtige uiteinden eraf en snijd ze in stukjes. Bewaar de schillen en de uiteinden.
  • Zet de pan met de boter of de olie op een middelhoog vuur.
  • Voeg de ui toe en fruit deze aan.
  • Zodra de ui glazig is, voegt u de aspergeschillen, de uiteinden en de bouillon toe. Breng alles aan de kook en laat het een kwartiertje zachtjes sudderen.
  • Zeef de soep en vang de bouillon op in een andere pan. Voeg de in stukken gesneden asperges toe en breng alles opnieuw aan de kook totdat de asperges zacht zijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer en proef af op zout en peper. Strooi er voor het serveren de fijngesneden peterselie overheen

Croque madame met graskaas

8 sneetjes witbrood, bij voorkeur zuurdesem
4 dikke plakken graskaas
4 plakken achterham
mosterd naar keuze
4 eieren
roomboter
peper en zout
2 eetlepels fijngesneden bieslook

  • Besmeer alle sneetjes brood dun met mosterd en beleg er vier met een plak kaas. Leg hier een plak ham op en vervolgens de andere boterham met de mosterd aan de binnenzijde. Druk de sandwiches aan en smeer er aan de buitenkant roomboter op.
  • Zet een koekenpan op een middelhoog vuur en bak twee sandwiches tegelijk in 2 x 4 minuten rondom goudbruin. Leg de tosti’s die klaar zijn in een warme oven of bewaar ze onder aluminiumfolie.
  • Bak de vier eieren in een beetje roomboter op een niet te hoog vuur. Serveer de tosti’s met het spiegelei erop en strooi er vlak voor het serveren zout, peper en bieslook overheen.

Gekookte asperges met ham en ei

4 eieren
800 gram asperges
scheutje melk
600 gr krieltjes
100 gr boter
8 plakken ham
zout

  • Kook de eieren hard (klassiek) of halfzacht (voor een extra smeuïg gerecht).
  • Schil de asperges en snijd de houtige uiteinden eraf. Breng een pan met water, de melk en wat zout aan de kook (de melk zorgt ervoor dat de asperges mooi blank blijven). Kook de asperges in ongeveer 5 tot 8 minuten gaar.
  • Kook ondertussen de krieltjes.
  • Pel de eieren en snijd ze in stukjes.
  • Smelt de boter in een pan op een laag vuurtje. Laat de boter niet bruin worden!
  • Verdeel de asperges over de borden en serveer de krieltjes ernaast. Leg op elk bord twee plakken ham en verdeel de stukjes ei erover. Serveer de gesmolten boter er apart bij, zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel botersaus hij of zij neemt.

Omelet met gerookte zalm

6 eieren
scheutje melk
peper en zout
vier plakken gerookte zalm
verse dille, geplukt

  • Breek de eieren boven een kom en roer ze los de melk en een snuf peper en zout. Klop totdat alles is gemengd.
  • Zet een koekenpan van ± 28 cm met een dikke bodem op het fornuis. Laat de roomboter smelten, maar niet kleuren. Schenk het losgeklopte ei in de pan.
  • Bak de omelet rustig op een laag vuur. Het is de bedoeling dat het ei niet bruin wordt. Gebruik in de eerste minuut een spatel om de randen telkens los te maken van de pan.
  • Als het ei aan de bovenkant begint te stollen, maar nog wel zacht is, legt u de plakken zalm erop en strooit u de dille eroverheen. Vouw de omelet daarna dubbel met behulp van de spatel. Laat ‘m op een bord glijden en serveer meteen.

Rabarbercompote

500 gr rabarber
kristal- of rietsuiker
Scheutje appelazijn of een ander ‘zuurtje’

  • Verwijder de groene bladeren van de rabarberstelen, snijd de houtige uiteinden eraf en spoel de stengels schoon. Verwijder eventuele stugge draden door ze van de stengels te trekken. Snijd ze in stukjes.
  • Zet een pan met een heel klein scheutje water op het vuur en voeg twee eetlepels suiker plus de rabarber toe. Breng alles rustig aan de kook en laat het ± 10 minuten op een laag vuur sudderen. Roer af en toe door zodat de rabarber uit elkaar valt.
  • Als de rabarber gaar is, brengt u de compote op smaak met wat extra suiker en een scheutje appelazijn. U kunt ook een andere vruchtenazijn of citroensap gebruiken.
  • U kunt de compote warm, lauw of koud serveren.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.