Welke rechten en plichten heeft u als huurder?

Een huis huren heeft voordelen en nadelen. Zo zorgt de huisbaas voor het onderhoud ervan en betaalt u minder woonbelasting omdat u geen eigenaar bent. Anderzijds wordt het huis niet langzaam maar zeker uw eigendom.

Rechten en plichten huis huren

Als huurder heeft u rechten, maar ook plichten. De belangrijkste plicht is dat u op tijd de huur betaalt, in overeenstemming met de afspraken van uw huurcontract. Verder moet u zich gedragen als een ‘goede huurder’. In de praktijk betekent dit dat u het huis niet ‘uitwoont’ en geen overlast veroorzaakt.

Huurbescherming

Een belangrijk recht dat u heeft, is huurbescherming. Dit betekent dat de verhuurder u niet zomaar op straat kan zetten. Huurt u tijdelijk een woning? Dan heeft u minder huurbescherming. De verhuurder kan nog steeds niet zomaar de huur opzeggen, maar wel op het moment dat het contract afloopt.

Huurprijsbescherming

Huurprijsbescherming is een maatregel die huurders beschermt tegen een te hoge huurprijs of onredelijke huurprijsverhoging. Dit recht heeft u vooralsnog niet als u in de vrije sector huurt, maar bijvoorbeeld wel als het gaat om een sociale huurwoning of als u op kamers woont. Het maakt niet uit of u een contract heeft voor bepaalde of onbepaalde tijd. Denkt u dat u een te hoge huurprijs betaalt? Dan kunt u dit laten controleren door de Huurcommissie.

Woonplezier

Dit recht houdt onder andere in dat uw huurbaas ervoor zorgt dat het huis waarin u woont goed is onderhouden. Verder mag hij nooit zomaar bij u binnenstappen, ook al is hij de eigenaar van het pand. U betaalt immers om er te mogen wonen.

Huurtoeslag

Afhankelijk van uw situatie kunt u in aanmerking komen voor huurtoeslag. Uw inkomen en huur mogen bijvoorbeeld niet te hoog zijn en uw woning moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als u wilt weten of u in aanmerking komt voor huurtoeslag, kunt u dat hier bekijken.

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag