Woontrends 2023: van sober tot uitbundig

Binnen en buiten. Comfort en functionaliteit. Duurzaamheid en vintage. Dat zijn de belangrijkste begrippen van de woontrends van nu. Het mooie is: dat mag sober, maar kan ook heel uitbundig!

Woontrends

De beperkingen van de pandemie – of eigenlijk de opheffing ervan – spelen een belagrijke rol bij de woontrends van eind dit jaar en 2023. Omdat we veel binnen zijn geweest, willen we nu juist weer ‘frisse lucht’. Daardoor vervagen de grenzen tussen binnen en buiten. Duurzaamheid, een trend die al langer speelt, blijft daarbij veel invloed hebben.

Bewuster

Door die situatie zijn we ons ook veel bewuster geworden van ons huis en de keuzes die we in het verleden – al dan niet bewust – hebben gemaakt. Veel mensen zijn tot de conclusie gekomen dat niet alles even logisch zo is gegroeid. In reactie daarop willen ze hun huis functioneler of comfortabeler inrichten en zijn ze bereid om daarvoor meer geld uit te geven aan kwaliteitsproducten en materialen met een langere levensduur.

Vijf trends

Volgens de trendwatchers zijn er vijf stijlen die het komende jaar veel nieuwe fans zullen krijgen. Het gaat om Scandinavisch, minimalistisch modern, bohemian, maritiem en art deco.

1. Scandinavisch

Deze woontrend is al decennia lang niet meer weg te denken. Scandinavisch staat voor licht en tijdloos, rust en harmonie. Scandinavisch design is vaak functioneel en minimalistisch, maar straalt klasse uit vanwege de materialen. Er worden vaak zachte en frisse tinten gebruikt.

2. Minimalistisch modern

Er zijn zeker overeenkomsten tussen deze trend en de vorige, al zijn de kleuren misschien wat soberder. Maar wat betreft functionaliteit en comfort hoeft u zeker niets in te leveren! Minimalistisch modern wil een rustige thuishaven bieden, met niet te veel prikkels. Zeker voor thuiswerkers is dat een extra pré.

3. Bohemian

Zoals de naam al doet vermoeden, is Bohemian een artistieke stijl met een knipoog naar de Balkan en de jaren ’60 van de vorige eeuw. Het is een mi van kleuren, materialen en stijlen die, mits goed toegepast, een zeer stijlvol resultaat kan geven. Ornamenten, franjes en exotische patronen passen prima bij deze trend, evenals natuurlijke materialen en uitgesproken kleuren.

4. Maritiem

Deze trend zal veel Nederlanders aanspreken. Uiteraard spelen blauwtinten een belangrijke rol bij deze stijl. Gecombineerd met wit, beige en grijs, (verweerd) hout, kabelwerk en schelpen(motieven). Ook groene planten mogen niet ontbreken.

5. Art Deco

Deze trend grijpt terug op die van precies een eeuw gelden. Ook toen was Art Deco een mengelmoes van vele verschillende stijl- en kunststromingen. Art Deco wordt gekenmerkt door rijke kleuren zoals paars en koningsblauw, geometrische vormen en overdadige versieringen, bijvoorbeeld in de vorm van weelderige prints. Daarnaast zijn er tal van motieven en invloeden uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag