Zelfs met een prijsplafond loont verduurzamen meer dan ooit!

De prijzen van energie zijn in een jaar tijd verveelvoudigd. Betaalde u in de zomer van 2021 nog gemiddeld een kwartje voor een kilowattuur, begin september van dit jaar was dat bijna € 0,90. De hoge gasprijs werkt nog harder door. Die is in dezelfde periode van gemiddeld € 0,86 naar € 3,94 (!) gegaan.

Verduurzamen woning

Als u een variabel energiecontract heeft, als uw energiecontract onlangs is afgelopen of als dat binnenkort gebeurt, dan voelt u dit stevig in uw portemonnee. Het verschil in prijs kan dan wel oplopen tot honderden euro’s per maand.

Prijsplafond

Het prijsplafond voor energie, dat op Prinsjesdag is aangekondigd, verandert daar weinig aan. Vooralsnog wil het kabinet de prijs voor de eerste 1.200 kuub gas en 2.400 kWh elektriciteit bevriezen op respectievelijk € 1,50 en € 0,70. Gebruikt u meer? Dan betaalt u daarvoor de marktprijs. Maar zelfs als u precies binnen de grenzen blijft, bent u per maand zo’n € 150 meer kwijt dan in 2021.

Verduurzamen steeds rendabeler

Daarmee is verduurzamen interessanter en rendabeler dan ooit. In 2019 was de terugverdientijd van spouwmuurisolatie gemiddeld vier jaar, inmiddels is dat ongeveer één jaar! Voor vloerisolatie gold toen een gemiddeld rendement van 11%. Dat is met de huidige prijzen ongeveer 50%. Of, anders gezegd: u verdient de kosten ervan in zo’n twee jaar terug.

Top 5

Met het noemen van spouwmuur- en vloerisolatie hebben we meteen de twee toppers van het verduurzamingslijstje benoemd. Maar wat dacht u van zonnepanelen? Was de terugverdientijd daarvan in 2020 nog ongeveer zeven jaar, nu is ook dat ongeveer twee jaar. We sluiten de top 5 af met dakisolatie en HR+++ glas. Het gaat dan om grotere investeringen, maar ook die verdienen zich steeds sneller terug.

Subsidie

Het mooie is dat u die kosten niet helemaal uit eigen zak hoeft te betalen. Wie tenminste twee  isolerende maatregelen neemt, kan in aanmerking komen voor subsidie. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u op die manier tot wel 30% van de kosten terugkrijgen. Meer informatie hierover leest u hier.

Meer informatie

Heeft u vragen over het verduurzamen van uw huis of de financiering ervan? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag verder!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag