Besparen door duurzamer te leven: zes slimme tips

Lang niet alle manieren om duurzaam te wonen en te leven zijn ingewikkeld of kostbaar. Sterker nog: sommige kosten helemaal niets en leveren toch besparingen op!

Stapeltjes geld met een plantje erop duurzaamheid symboliserend

Om te verduurzamen hoeft u soms alleen maar ingesleten gewoontes iets te veranderen. Of een relatief laag bedrag te investeren in slimme oplossingen die zichzelf snel terugverdienen. Wij hebben vast zes tips voor u.

CV-ketel
Veel CV-ketels staan standaard ingesteld op een temperatuur van 80°C. Maar ketels werken aanzienlijk efficiënter op 60°C. Door de ketel op deze lagere temperatuur in te stellen, kunt u aardig wat energie besparen zonder dat u er verder iets van merkt.

Korter douchen
Gemiddeld douchen Nederlanders vijf à zes keer per week een kleine acht minuten lang. Door die tijd onder de douche in te korten tot vijf minuten kunt u niet alleen bezuinigen op (drink)water en CO2-uitstoot, maar ook geld besparen. Het gaat al snel om € 60 per persoon per jaar!

Waterbesparende douchekop
Over douchen gesproken: met een waterbesparende douchekop van een paar tientjes kunt u nog duurzamer en goedkoper douchen zonder dat u inlevert aan comfort. Met zo'n douchekop bespaart u nog eens ongeveer € 25 per persoon per jaar.

Verwarming
Het is herfst en dat betekent dat we de verwarming weer wat vaker aangaat. Tip: zorg ervoor dat radiatoren of convectors alleen open staan in de ruimtes waar u verblijft. Houd ook deuren en ramen zo veel mogelijk dicht, zodat u niet voor de buitenlucht stookt. Gaat u weg? Vergeet dan niet om de verwarming lager te zetten. Of overweeg om een slimme thermostaat te kopen. Daarmee bespaart u al snel zo'n 20% per jaar, waarmee u 'm dus snel terugverdient.

Apparaten uitzetten
Veel apparaten in huis staan standaard op stand by. De tv bijvoorbeeld, maar ook de decoder, de dvd- of blu ray-speler en het koffiezetapparaat. Zeker als het om veel apparaten gaat, kan de rekening van deze sluipstroom oplopen tot wel € 100 per jaar. Zonde natuurlijk! Zet apparaten dus altijd helemaal uit als u ze niet gebruikt. Kan dat niet? Trek dan de stekker uit het stopcontact of koop een contactdoos met een aan-uitschakelaar. Denk trouwens ook aan de opladers van uw telefoon, tablet en laptop.

LED-lampen
Wist u dat een LED-lamp maar liefst 85% zuiniger is dan een 'ouderwetse' gloeilamp en 20% minder energie gebruikt dan een spaarlamp? Zeker nu de prijzen van LED-lampen een stuk lager zijn dan vroeger, is het kopen ervan een goede investering die u snel terugverdient. Niet alleen omdat u veel minder stroom gaat verbruiken, ook omdat LED-lampen langer meegaan dan andere lampen.

Verder verduurzamen
Wilt u verder gaan met verduurzamen en bijvoorbeeld ook isolerende maatregelen treffen? Of overweegt u om een warmtepomp of zonnepanelen te (laten) plaatsen? Lees dan hoe u uw hypotheek kunt inzetten om uw huis te verduurzamen en alles over subsidies en andere overheidsregelingen.

Heeft u nog vragen? Vul dan het onderstaande formulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag