Verduurzamen: subsidies en overheidsregelingen op een rij

De overheid trekt jaarlijks veel geld uit om verduurzaming te stimuleren. Huiseigenaren kunnen daar gebruik van maken door subsidie aan te vragen. Dat kan overigens niet alleen bij het Rijk, maar soms ook bij de gemeente, de provincie of het waterschap.

verbeter energielabel en bespaar milieu en portemonnee

De subsidieregelingen bestaan al langer, maar zijn in 2023 vaak nog interessanter dan in het recente verleden. In het onderstaande overzicht hebben we de belangrijkste voor u op een rij gezet.

Isoleren
Voorheen moest u tenminste twee energiebesparende maatregelen nemen om voor subsidie in aanmerking te komen, maar dat is veranderd. Als u slechts één isolatiemaatregel treft, komt u in aanmerking voor een overheidsbijdrage van ongeveer 15% van de kosten. Pakt u binnen twee jaar een tweede isolatieklus aan – of kies u voor een andere energiebesparende maatregel – dan wordt dit percentage verdubbeld tot ongeveer 30%.

Zonnepanelen
Sinds 1 januari van dit jaar hoeven particulieren geen btw meer te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Voorheen moest dat wel, maar kon u de btw vaak terugkrijgen. Door het btw-tarief op 0% te zetten, is dat proces veel minder omslachtig geworden. Koopt u zonnepanelen op naam van een bedrijf? Dan moet u wel btw betalen, die u bij uw aangifte omzetbelasting mag verrekenen.

Warmtepomp
Als u een hybride warmtepomp aanschaft, ontvangt u tenminste € 500 subsidie. Afhankelijk van het soort pomp kan dit bedrag oplopen tot € 2.500. Er is wel een aantal voorwaarden waaraan u en uw huis moeten voldoen. Meer hierover leest u op deze webpagina.

Zonneboiler
Ook voor een zonneboiler is er een speciale subsidie van maximaal 30% op de kosten van aanschaf en installatie. De exacte hoogte van de subsidie hangt van het merk en type van de zonneboiler. Meer informatie vindt u hier.

Elektrisch koken
Is uw woning aangesloten op een warmtenet zoals stadsverwarming en gebruikt u alleen nog gas om op te koken? Dan kunt u in aanmerking komen voor een subsidie van € 400 als u overstapt naar elektrisch koken zoals inductie. Let op: elektrisch koken geldt niet als tweede maatregel om een hogere subsidie te krijgen op een isolatiemaatregel.

Subsidie aanvragen
Alle bovengenoemde subsidies kunt u aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar vindt u ook de exacte subsidiebedragen en voorwaarden.

Overige subsidies
Naast de Rijksoverheid kunnen ook andere instanties – zoals gemeenten, provincies en waterschappen – subsidiepotjes hebben. Op deze website kunt u snel en eenvoudig onderzoeken welke voor u van toepassing zijn.

Verduurzamen: eigen geld, hypotheek of lenen?
Als u voldoende spaargeld heeft, kunt u overwegen om dat te gebruiken voor de verduurzaming van uw huis. Is dat niet het geval, of besteedt u uw spaargeld liever aan iets anders, dan kan lenen een oplossing zijn.

Misschien biedt uw hypotheek hier mogelijkheden voor. Daarover leest u meer in dit artikel. Maar er zijn ook andere manieren om een 'groene' lening af te sluiten egen een aantrekkelijke tarief. Wilt u hier meer over weten? Vul dan het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag