Elektrische fiets uit de schuur? Check de accu!

Nu de temperaturen oplopen en het zonnetje zich regelmatig laat zien, komt ook de fiets weer vaker uit de schuur. Dus is het tijd om de banden op te pompen, de remmen te controleren en de ketting te smeren!

Vrouw met helm pakt accu van elektrische fiets

Veel mensen besteden dat uit aan de fietsenmaker. Zeker als u een elektrische fiets heeft, is dat verstandig. Naast alle mechanische onderdelen controleert die namelijk ook of de accu nog goed functioneert. Wel zo'n veilig idee, want daarmee neemt de kans op accubrand af.

Kleine kans

Want hoewel klein, is die er wel. Het totale aantal accubranden loopt namelijk langzaam maar zeker op. In 2023 constateerde de stichting Salvage, die namens verzekeraars eerste hulp biedt aan getroffenen, 271 branden met die oorzaak. Dat is ongeveer 6% van de branden waarbij Salvage was betrokken. Drie jaar eerder was dat percentage nog 3,7%. Het gaat dan trouwens ook om accu's van andere apparaten, zoals bijvoorbeeld laptops en telefoons.

Vijf tips voor een veilige accu

  1. Voorkom dat de accu valt, ook als deze op de fiets zit.
  2. Gebruik altijd de originele lader.
  3. Koppel de accu direct af als deze vol is.
  4. Bewaar de accu bij voorkeur in een ruimte met een constante temperatuur van ± 20 graden.
  5. Laat de accu regelmatig uitlezen om te controleren of het battery management system nog goed functioneert.

Wilt u meer weten over het verzekeren van de risico's van accubrand? Wij adviseren u graag over.

Doormeten en bewaren

De belangrijkste oorzaken van accubrand zijn interne beschadigingen als gevolg van vallen of stoten. Ook te lang laden kan de accu beschadigen, evenals het gebruik van een niet-originele lader. Om erachter te komen of de accu schade heeft, moet u hem laten doormeten. De fietsenmaker. kan bij het uitlezen van de accu zien of het battery management system (BMS) nog goed werkt.

Vanwege het mogelijke brandgevaar lijkt het logisch om fietsaccu's niet in huis te bewaren. Anderzijds zijn grote temperatuurschommelingen niet goed voor de accu. Experts verschillen daardoor in hun advies over de ideale plaats om ze op te bergen. Waar u de accu ook bewaart, we adviseren u om in die ruimte een rookmelder te plaatsen en ook een brandblusser.

Fietsplezier

We wensen u de komende maanden veel fietsplezier! En mocht u op zoek zijn naar een uitstekende fietsverzekering, dan weet u ons te vinden

Stel ons gerust uw vraag