Onbezorgd op reis met uw camper of caravan

Het wordt de komende weken weer druk bij de vele caravanstallingen die in ons land telt. Kampeerders kunnen haast niet wachten om er weer met hun camper of caravan op uit te trekken. Weet u al waar u dit jaar naartoe gaat?

Camper en caravan op een landkaart met natuur op de achtergrond

Wat uw plannen ook zijn, we wensen u een heerlijk voorjaar en een prachtige zomer! Hopelijk zonder noodweer, zoals dat in het afgelopen jaar op nogal wat vakantiebestemmingen voorkwam. Relatief veel camper- en caravanbezitters hadden toen te kampen met de gevolgen daarvan.

Vooral hagel is een veelvoorkomende oorzaak van schade. Een stevige bui kan in enkele minuten voor duizenden euro's aan herstelwerk aanrichten. Gelukkig zijn er manieren om die schade te verzekeren én het risico erop te verkleinen. Zo kunt u onbezorgd op reis.

Veranderingen? Geef ze door!

Misschien heeft u onlangs preventieve maatregelen genomen of bent u van plan om dit binnenkort te doen. Of is de inboedel van uw camper of caravan in waarde gestegen of juist gedaald. Zulke veranderingen kunnen effect hebben op uw verzekeringen. Geef ze daarom altijd aan ons door.

Camperverzekering

Schade aan uw camper die wordt veroorzaakt door 'van buiten komend onheil' zoals noodweer, is verzekerd via uw cascoverzekering. In de praktijk betekent dit dat hagelschade is gedekt als u een allrisk- of WA met beperkt cascoverzekering heeft afgesloten. Als de camper alleen WA is verzekerd, dekt uw camperverzekering dergelijke schade niet.

Caravanverzekering

Wilt u schade die ontstaat aan uw caravan als gevolg van noodweer vergoed krijgen? Dan moet u meestal een aparte hageldekking afsluiten bij uw caravanverzekering. Vaak geldt er een eigen risico als u hagelschade wilt claimen.

Lagere premie

Het laten plaatsen van een anti-hageldak is een goede manier om het risico op deuken en butsen in het dak van uw camper of caravan te minimaliseren. Vaak gaat het om een dak dat is opgebouwd uit schuimmateriaal en UV-bestendig PVC-doek.

Bijkomend voordeel van zo'n dak is dat het geluids- en warmte-isolerend werkt. Maar misschien nog wel interessanter: veel verzekeraars geven korting op de premie van de hageldekking als u preventieve maatregelen neemt. Die kan voor caravans oplopen tot wel 70%.

Hogere wegenbelasting camper: schorsen of niet?

Volgend jaar moet u twee keer zoveel wegenbelasting betalen voor uw camper. Het kwarttarief verandert vanaf 1 januari 2025 namelijk in het halftarief. Afhankelijk van uw situatie kan het dan interessant zijn om uw camper tijdelijk te laten schorsen bij de RDW. De schorsing moet tenminste een maand duren, anders moet u alsnog wegenbelasting betalen.

Ook de schorsing zelf kost geld. Nu is dat meestal nog € 88,05 voor campers met een gewicht tot 3.500 kilogram. Camperaarsclub NKC hoopt echter dat dit snel wordt verlaagd naar € 29,10. Als dat gebeurt, is schorsen meestal al rendabel als u de camper vijf weken niet gebruikt, aldus de NKC.

Inboedel

Als u toch bezig bent met uw verzekeringen, denk dan ook aan de inboedel van uw camper of caravan. Is die wel verzekerd en zo ja, kloppen de dekkingen nog wel? Verder geldt voor caravanverzekeringen dat er grote verschillen kunnen zijn in de dekkingen.

Genieten

We hopen dat u de komende maanden weer zult genieten van de vrijheid die uw camper of caravan u geeft. En mocht u nog vragen hebben over de verzekering ervan, dan helpen we u natuurlijk graag.

Stel ons gerust uw vraag