Kind op kamers: hier moet u op letten

Als uw kinderen ‘op kamers’ gaan, betekent dat veel veranderingen. Niet alleen omdat ze weg zijn onder vader’s of moeder’s vleugels, ook omdat ze de nodige administratieve en financiële zaken moeten regelen. We hebben de belangrijkste voor u op een rij gezet.

Op kamers gaan

Om met de kamer zelf te beginnen: pas op dat u niet te veel huur betaalt. Er is eigenlijk een permanent tekort aan (studenten)kamers in Nederland en de huidige situatie op de woningmarkt maakt het er niet beter op.

Regels

Sommige huisjesmelkers maken daar misbruik van. Daarom heeft de overheid regels opgesteld om de hoogte van de huur te kunnen bepalen. Op deze website controleert u of de huurprijs van de kamer niet te hoog is.

Inschrijven BRP

Als uw kind verhuist, moet het zich voor de Basisregistratie Personen  (BRP) laten inschrijven op het nieuwe adres. Dit kan in de vier weken voorafgaande aan de verhuizing en moet uiterlijk vijf dagen erna zijn gebeurd. Inschrijven kan vaak digitaal en op het gemeentehuis.

Huurtoeslag

Wie in een studentenhuis woont of op kamers is bij een hospita, heeft geen recht op huurtoeslag. De randvoorwaarden hiervoor zijn namelijk dat de woning een eigen toegangsdeur, woonkamer, douche en keuken heeft. Geldt dit wel, bijvoorbeeld omdat uw kind een appartement huurt en daar samen met vrienden en/of vriendinnen woont? Dan kunt u hier een proefberekening maken.

Verzekeringen

Houd er verder rekening mee dat de spulletjes van uitwonende kinderen niet langer onder uw verzekeringen vallen. Het Verbond van Verzekeraars heeft een handige webpagina gemaakt waar u snel kunt zien wat er op het gebied van verzekeringen allemaal komt kijken bij op kamers gaan.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel of wilt u meer weten over de verzekeringen die uw uitwonende kind nodig heeft? Neem dan even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag