Oer-Nederlandse herfstgerechten met een twist

Of u nu een zonaanbidder bent of een ‘wintersporter’, elk jaargetijde heeft zijn eigen charme. Nu de dagen korter worden en het waarschijnlijk bij tijd en wijle behoorlijk guur zal zijn, is het misschien soms minder fijn om buiten te zijn.

Herfstgerechten

Dat compenseren we door het binnen weer gezellig te maken én door heerlijke, hartverwarmende kost op tafel te zetten. Daarom heeft de culinaire redactie drie verrukkelijke herfstrecepten voor u verzameld.

Rucola-stamppot met zoet-pittige karbonade

Voor dit recept zijn we schatplichtig aan Vanja van der Leeden en Monique Pawirosemito. Het is een snel en erg lekker maal dat perfect past bij de herfst. Voor dit recept heeft u een (koeken)pan nodig die in de oven kan.

Ingrediënten

4 schouderkarbonades
klontje boter of scheut neutrale olie
4 eetlepels mosterd
4 eetlepels bruine basterdsuiker
zout & peper
1 kilo aardappelen
50 gram roomboter
paar eetlepels yoghurt
3 ons rucola

Bereiden

Verwarm de grill voor op 200 ºC.

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in gezouten water. Snijd de rucola grof.

Verhit de boter of de olie in een koekenpan. Bestrooi de karbonades met peper en zout, bak ze op een hoog vuur aan één kant bruin en keer ze om. Besmeer ze, terwijl ze doorbakken, aan de bovenkant met de mosterd. Haal de pan van het vuur en bestrooi de karbonades met de basterdsuiker. Zet de pan ± 15 minuten onder de grill. Pas wel op dat de suiker niet verbrandt.

Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. Voeg de yoghurt en een klont boter toe en stamp ze. Voeg wat peper en eventueel wat zout toe. Roer de rucola door de puree. Doe dit op het laatste moment en roer niet te lang want dan krijgt u ‘stijfsel’! Serveer het stamppotje met de karbonades en maak het extra smeuïg met de heerlijke, zoet-hartige jus.

Snelle hachee

Hachee is een Nederlandse klassieker. Toch? Tja, daarover verschillen de meningen. Feit is dat het gerecht op basis van rundvlees en uien in de herfst en de winter regelmatig zijn weg vindt naar eettafels in Nederlandse huizen. Deze variant is een snelle versie met een knipoog. Want wist u dat u in Frankrijk bij de slager gehakt krijgt als u ‘hachée’ besteld?

Ingrediënten

500 gram rundergehakt
1 kilo uien, in stukjes of ringen
2 eetlepels (room)boter
4 kruidnagels
1 laurierblad
1 eetlepel bruine basterd suiker
dessertlepel bouillon- of juspoeder
scheutje azijn
flinke scheut water
1 kg (kruimige) aardappelen
zout & peper

Bereidingswijze

Haal het gehakt tenminste een uur van tevoren uit de koelkast. Verhit boter in een braadpan en rul het gehakt in de hete boter. Voeg zout en peper toe.

Haal het gebraden gehakt uit de pan. Voeg nog wat boter toe en de uiten. Smoor deze tenminste 5-10 minuten, tot ze zachtgeel zijn geworden.

Voeg laurierblad, kruidnagels en het vlees toe. Bak het geheel al roerend gedurende een paar minuten.

Doe de basterdsuiker, het jus- of bouillonpoeder en een scheut azijn in de pan en roer alles nogmaals door. Voeg nu zoveel water toe dat de stoof net iets natter is dan u ‘m wilt serveren.

Laat het vlees- en uienmengsel met het deksel op de pan – of op een kier – tenminste een uurtje pruttelen op een zacht vuurtje. Stoomt het droog? Voeg dan nog wat water toe.

Schil de aardappelen en kook ze in ± 20 minuten gaar in water met zout. Serveer de hachee met de aardappelen en een lekkere (witlof)salade en / of gestoofde appeltjes (zie hieronder).

Appeltjes uit de oven

Een heerlijk bijgerecht dat u bij tal van andere gerechten kunt serveren, waaronder de twee hierboven. En als u overhoudt: ook koud smaken ze heerlijk! Zo, of in de yoghurt, bijvoorbeeld.

Ingrediënten

4-6 appeltjes (Elstar, Jonagold, Cox)
50 gram roomboter, in klontjes
4-6 eetlepels (bruine) basterdsuiker
snuf kaneel

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Leg ze in een ovenschaal en verdeel de klontjes roomboter erover. Bestrooi ze met basterdsuiker en kaneel. Bak ze ± 20 minuten en serveer. Pas wel op: ze zijn bloedheet!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag