Wat doet de woningmarkt?

Het blijft behelpen op de Nederlandse woningmarkt. Het tekort aan huur- en koophuizen is in juni opgelopen tot maar liefst 390.000 volgens Atlas Research. Dat is ruim 110.000 meer dan het cijfer dat het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt.

Hand houdt een huis vast met op de achtergrond een zonsondergang

Wie er ook gelijk heeft: er zijn veel te weinig huizen in Nederland. Daarnaast is er nogal wat veranderd sinds het begin van dit jaar. De hypotheekrente is fors gestegen, de inflatie is ongekend hoog en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne versterkt dat laatste nog eens.

Minder lenen

Daardoor is het voor huizenkopers in spe een stuk moeilijker geworden om een hypotheek te krijgen die hoog genoeg is. Ze kunnen door de hoge rente namelijk minder lenen dan een jaar geleden. En omdat het leven een stuk duurder is, zijn ook de leennormen strenger geworden.

Huurders

Voor huurders is het niet veel anders. Ook zij lijden onder het woningtekort. Vooral aan sociale huurhuizen is een groot gebrek. Maar ook in de vrije sector is het niet eenvoudig. Niet alleen is het aanbod beperkt, ook zijn de prijzen erg hoog. Plannen om dit enigszins te regulieren, worden op zijn vroegst volgend jaar verwacht.

Prijzen stijgen nog steeds

Maar wat is het effect van deze ontwikkelingen op de huizenmarkt? In eerste instantie zou je verwachten dat de prijzen van koopwoningen stabiliseren of dat ze zelfs in waarde dalen. Maar vooralsnog worden huizen nog altijd duurder, als lijkt die prijsstijging niet zo hard te gaan als in de afgelopen jaren.

Tekort

De voornaamste reden daarvoor is het genoemde tekort. De vraag is nog altijd veel groter dan het aanbod. Op korte termijn komt daarin geen verandering, omdat de hoeveelheid nieuwbouw ook in 2022 en 2023 achterblijft bij de plannen. Dat komt onder andere door de stikstofregels, maar ook doordat investeerders voorzichtig zijn. De hoge energieprijzen en het gebrek aan arbeidskrachten en bouwmaterialen helpen uiteraard ook niet.

Prognose

Analisten van de meeste grote banken voorspellen dat de huizenprijzen dit jaar verder omhoog gaan. De voorzichtigste prognose gaat uit van een stijging van 13% over 2022, het hoogste percentage dat is genoemd bedraagt ruim 16%. Sommige banken hebben eerdere voorspellingen naar boven bijgesteld.

Geen zekerheid

Toch is er niets met zekerheid te zeggen over de prijs van koopwoningen op de langere termijn. Dat heeft de kredietcrisis wel geleerd. Wie op het toenmalige hoogtepunt in 2008 voor € 260.000 een ‘gemiddeld’ huis kocht, werd er in 2013 mee geconfronteerd dat dit nog maar € 205.000 waard was. Anderzijds verkoopt u diezelfde ‘gemiddelde’ woning nu voor ongeveer € 440.000…

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag